Tietoa meistä. Mistä Taito-Sen tarina alkoi?

Hei,

olen Maritta Moisio, yrittäjä ja Office-ohjelmien kouluttaja.

Olen aina tykännyt neuvoa ja opastaa niitä asioita, joista osaan neuvoja antaa.

Nuoruudessa ajauduin kauppaoppilaitokseen opiskelemaan. Olin kymmenen vuoden ajan toimistotöissä, ja tehtäviini kuului myös puhelinvaihteessa tuuraaminen. Hyvin nopeasti tuli selväksi, että toimistotyö ei ole minua varten.

Puhelinvaihteessa tykkäsin olla. Näin samalla kaikki yritykseen tulevat vieraat. Mietin itsekseni, että voi kun olisi työ, jossa saisi käydä eri yrityksissä. Liikkumiseen ja uusiin ympäristöihin kiinnostuksen sain varmaankin nuoruuden suunnistusharrastukseni myötä.

Kouluttajaksi vahingossa

Toimistotöistä siirryin koulun penkille opiskelemaan datanomiksi. Elettiin 90-luvun laman aikaa, ja pakollisena opiskeluun liittyvää harjoittelupaikkaa ei helposti löytynyt. Yksi sellainen oli tarjolla, kouluttajan paikka. Mietin päivän, jos toisenkin, että tuo on kyllä työ, jota en tule koskaan tekemään. Harjoittelu oli kuitenkin saatava suoritettua, joten otin pestin vastaan.

Kirjasin ilmoittautumisia koulutuksiin ja olin aluksi oppiäitini kuunteluoppilaana. Sitten koitti päivä, jolloin olin itse kouluttajana. Ensimmäinen päivä oli jotain todella upeaa. Tämähän on kivaa, tätä haluan tehdä työkseni!

Vieraalla kouluttajana

Sain unelmieni työn kouluttajana. Asiakkaat olivat ihan parasta. Ja vielä parempi, jos koulutus toteutui asiakkaan omissa tiloissa.

Vähän kertanaan aloin kuitenkin puutumaan siihen, että koulutuspäivän sisältöön ei saanut sisällyttää ns. seuraavan kurssin sisältöä. Puutumista alkoi vähän kertaan ilmetä muultakin taholta. Meitä oli useampikin, jotka saimme lähteä katselemaan uusia maisemia ennen yrityskauppaa.

Kotimatkalla poikkesin kauppaan. Maksoin kassalla ostokseni ja lähdin eteenpäin keräämättä tavaroitani. Sainpahan naurun ainakin muutaman henkilön kasvoille, kun takanani jonossa ollut huikkasi, että tuota ei sentään ole vielä tehnyt!

Mistä Taito-Sen nimi juontaa

Se. Kiitos, otan toki kahvia! Talon emännällä, kun on tunnetusti aina kaikenlaista hyvää kahvin kera tarjottavana.

Asuin nuoruuteni Ikaalisissa maaseudulla. Paikallisen vanhan murteen sanastoon kuului Se, kun tarjottiin jotakin syötävää. Yleensä tarjottavana oli kahvia sekä pullaa ja ainakin jotakin pikkuleipiä. Naapuritaloissa käytiin hoitamassa asioita ja toisinaan ihan vierailullakin. Aina saattoi poiketa ja joka kerta kahvi laitettiin heti tulelle ja pöytään kannettiin vehnästä eri muodoissa. Kutsu pöytään tuli nopeaan ja pöydässä talon emäntä kehotti ottamaan syötävää. Kutsu oli lyhyydessään kaiken kattava Se.

Kolmas nomi ja ajatus yrittäjyydestä

Halusin parantaa osaamistani, joten lähdin taas opintielle. Merkonomi, datanomi ja nyt tradenomi. Paljon saimme uutta tietoa. Opinnoissa minulle oli parasta harjoittelujakso ja opinnäytetyö. Sain suunnitella ja toteuttaa koulutuksia aivan omatoimisesti, ilman että kukaan asetti aiheille rajaa.

Idea omasta yrityksestä lähti itämään kollegan kommentista, että lähde yrittäjäksi, tämä on sun juttu! Muutama vuosi vierähti ensin helpdeskinä. Sitten ikä alkoi kolkutella, että nyt tai ei koskaan.

Halu auttaa

Haluan tarjota sinulle parhaat palat Officen toimisto-ohjelmiin koulutusten muodossa. Me ihmiset olemme jokainen omanlaisemme. Sama ei sovi kaikille ja kaikki eivät tarvitse samaa. Haluan tarjota koulutusta, joka mukautuu aina ryhmän tarpeen mukaan.

Koulutettavinani on vaihtelevasti ohjelmaa vähän käyttäviä ja peruskäyttöön oppeja tarvitsevia. Toisena päivänä vastaavasti pureudumme ohjelman vaativampiin osa-alueisiin.

Mieleenpainuva kokemus on taannoisesta kahden kuukauden koulutuksesta. Tuolloin olin vielä vieraalla töissä. Ryhmäkoko oli 25. Alkuesittelyssä yksi kurssilaiseni kertoi olleensa aiemmin useillakin Excel-kursseilla. Oppimatta kuitenkaan koskaan miten Excel toimii. Viimeisenä kurssipäivänä hän laati omaehtoisesti oikeaoppisen Excel-taulukon ja näitä tietoja kuvaavan kaavion.

Puutarhasta voimia

Kasvaminen on kaiken perusta. On kyse sitten Excelin oppimisesta tai tomaattien kasvattamisesta. Vanha omakotitalomme on isolla tontilla. Ja siellä mahtuu kasvattamaan monen näköistä kasvia. Kasvimaa pursuaa syötävää ja kasvihuoneen kasvit kaipaavat ainakin vesihuoltoa päivittäin. Aina löytyy tekemistä.

Kesäaikaan katseeni siirtyy helposti tietokoneen ruudulta pihamaalle ja kohta huomaan rapsuttavani porkkanapenkkiä! Puuhastelu puutarhassa on loistava keino karistaa työ mielestään. Ja mikä sen hienompaa, kun kerätä kesäinen ruoka suureksi osaksi omasta pihasta!

Muutama vuosi sitten pihamme oli vierailijoille avoinna Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Pihan syötävä sato oli päivän esittelyn kohteena. Päivä oli tosi mukava ja väkeä kävi tasaiseen tahtiin. Hyötypuutarhan opeillekin oli kysyntää!

Ohjeita käyttöösi

Osaat käyttää Exceliä jonkin verran tai ehkä paljonkin, mutta työskentely tuntuu välillä takkuiselta. Office toimisto -ohjelmat ovat nykyään osa yrityksen toimintaa, tykkäsi siitä tai ei.

Kokoan ohjeisiin lyhyitä opetusvideoita ohjelmien käyttöön. Aloitin Excelin perusasioista ja vähän kertanaan etenen vaativammalle tasolle. Myöhemmin vuorossa ovat myös Word ja PowerPoint.

Netissä on aivan mahdoton määrä ilmaisia Excel-kursseja. Niiden löytäminen vaatii kuitenkin aikaa ja osaamista. Opetusvideoita ei myöskään ole paketoitu mitenkään, vaan niitä on haettava yksitellen. Hyviä maksullisia opetusvideoita löytyy esim. englanninkielisestä LinkedIn Learning palvelusta. Palvelun videot ovat todella hyvin toteutettuja, mutta niitä ei ehkä oikein osata hakea.

Ohjeet on koottu ryhmiin, näin voit helposti katsoa kaikki samaan ryhmään kuuluvat ohjeet peräkkäin. Voit poimia rusinat pullasta, tai katsoa kaikki ohjeet ja videot järjestyksessä. Jos et löydä omaan ongelmaasi ratkaisua, voit lähettää minulle viestiä. Julkaisen mielelläni esittämääsi ongelmaan liittyvän ohjeen!

Ai tämän voi tehdä näin helposti ja nopeasti

Kuulen kommentin lähes jokaisella Excel-kurssilla. Excel on ohjelma, jota eniten työssäni opetan. Ja ollaan minkä tasoisella kurssilla tahansa, aina ihan perusasioita kerratessa löytyy päivittäin paljon ohjelmaa käyttävillekin uutta ja työtä tehostavia asioita.

”Mihin me käytetään kaikki tämä säästyvä aika?”

”Hei, tämä Excelhän on kiva. Olen vuosia käyttänyt Exceliä, ja nyt ymmärrän, miten tämä ohjelma toimii.”

Yksi kurssilaiseni lähti intoa puhkuen kurssin päätyttyä opetusmateriaali kainalossa ja tuumasi, että nyt lähden käyttämään Exceliä.

Haluan tarjota miellyttävää oppimiskokemusta myös sinulle. Siispä

Taitoa sinulle – ole hyvä!